zondag 11 november 2012

Chocolade Donuts met Nutella ganache


Wist je dat de Donuts van de Nederlandse afkomst is?! 

We zullen het natuurlijk nooit echt zeker weten, maar er bestaat toch sterk bewijs dat de Amerikaanse donut afkomstig is van de Nederlandse oliebol (in Vlaanderen als smoutebol bekent). 

Vroeger werden in Amerika Donuts soms “olykoeken” genoemd. Die werden dus oorspronkelijk voorbereid door Nederlandse immigranten. Deze olykoeken, of fried cakes, of welke andere naam de Amerikanen deze gerechten gaven hadden oorspronkelijk geen gat in het midden. 

Hanson Gregory beweert dat hij circa 1847 de moderne donut uitvond. Vroeger toen men de deeg klonten bakten bleef het centrum van het deeg vaak nog rouw. Om dit probleem op te lossen verwijderde Hanson het centrum van de klont, zo dat er een gat in de olykoek kwam, en zo is de donut zoals we ze nu kennen ontstaan.


Ingrediënten:

2 3/4 cups bloem (355 gram)
1 cup (100 gram) cacaopoeder 
2 theelepels bakpoeder 
1/2 theelepel zout 
4 grote eieren 
1 1/2 cup (300 gram) suiker 
120 gram zure room 
3 eetlepels boter, gesmolten en afgekoeld 
olie om in te bakken

Nutella Ganache 

6 volle eetlepels Nutella, bijna 250 gram
100 ml volle room 

  • In een kom meng zure room, suiker eieren.
  • Doe de afgekoelde gesmolten boter bij. 
  • Zeef de bloem, cacaopoeder, zout en bakpoeder in een andere kom
  • Voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toe
  • meng alles samen tot een samenhangend deeg. Het moet een beetje plakkerig en niet te droog zijn.
  •  Plaats het  gedurende 1 uur in de koelkast 
  • Verhit olie tot ongeveer 185 graden.  
  • Bestrooi het werkblad met een beetje bloem
  • rol het deeg uit tot ongeveer een 12 mm dik. 
  • Steek rondjes met een doorsnede van zo'n 65 mm uit, met een donut-uitsteker of gewoon met een glas. Steek het midden eruit, met een doorsnede van zo'n 2 cm.

Doe niet meer dan 3 Donuts tegelijk in de frituurpan.



  • bak voor ongeveer 1 1/2 minuten, draai de Donuts om en bak ze nog eens 30 seconden.
  • Haal de Donuts uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier



Nutella Ganach
  • verwarm de slagroom in een pannetje, breng het tot aan de kookpunt en
  • giet het over de Nutella en roer alles door elkaar tot een gladde Ganache
  • Dompel een zijde van de Donut in de Nutella Ganache

NB. het recept is voor ongeveer 30 Donuts

Eet smakelijk!

woensdag 7 november 2012

Double decker Oreo fudge

Chocolade is echt a girl´s best friend! En die van mij ook! Deze chocolade dubbeldekker fudge is onweerstaanbaar. De zachte, fudgy en wat krachtige smaak van chocolade en de krokante Oreo stukjes maken de Oreo Fudge een hemelse combinatie.






Ingrediënten:

300 ml gecondenseerde melk
10 Oreo koekjes
130 gram witte chocolade
2 eetlepels boter
130 gram melkchocolade


  • Verdeel de melk in twee porties en zet het aan de kant. Breek de oreo koekjes in stukjes en zet die ook even aan de kant.
  • Neem een hittebestendige schaal en doe daarin de witte chocolade, de ene helft van de gecondenseerde melk, twee eetlepels boter en zet deze schaal op een pan met een goede bodem kokend water. Roer het, totdat het gesmolten en helemaal door elkaar gemengd is (au bain marie dus). Doe lepel voor lepel de gebroken oreo koekjes erin en meng het voorzichtig door elkaar totdat het helemaal fijn en gemengd is. Giet het mengsel in een vierkante ovenschaal of brownievorm 20cm x 20cm.
  • Doe de melkchocolade en de overige gecondenseerde melk in een hittebestendige schaal en zet dit weer op de pan met het kokende water. Roer het tot het helemaal door elkaar gemengd is. Giet dit mengsel in de schaal over de laag van de oreo koekjes, dek de schaal af en zet de schaal een uur in de koelkast.
  • Haal het uit de koelkast, haal het folie eraf en snijd de fudge in stukken. Maak tussendoor steeds je mes schoon om het plakken tegen te gaan.


Bron: Bakersroyale.com

woensdag 3 oktober 2012

Tiramisu met Speculoos

Zin in iets zoets?! Ja! Ik ook! Hier heb je een klein idee.
Deze heerlijke Tiramisu is gemaakt met Speculoos koekjes in plaats van lange vingers! Dit recept is super lekker en makkelijk om te maken!















Wat heb je nodig:

125 g "Lotus" speculoos koekjes (gemalen)
250 g mascarpone
1 kopje espresso (optioneel)
2 eierdooiers
1 eiwit
50 g bloemsuiker
cacaopoeder of Lotus Speculoos Crumble 


  • Splits de eieren en hou het eiwit van 1 ei apart
  • Meng vervolgens met een mixer de 2 eierdooiers, de bloemsuiker tot een luchtig beslag. Dit mengsel moet een lichte kleur hebben
  • Voeg de mascarpone toe en mix alles tot een glad geheel
  • Klop het eiwit stijf en schep dit voorzichtig met een houten lepel onder de mascarponecrème. Klop de lepel niet af op de rand van de kom, want zo klopt u de lucht uit het opgeklopt eiwit
  • doe 1 eetlepel gemalen speculoos in de bodem
  • Bedek de gemalen speculoos met een laag mascarponecrème
  • Hierop komt dan weer een laag gemalen speculooskoekjes en vervolgens weer een laag crème. Herhaal dit dan nog een keer
  • Zet de tiramisu 4 uur in de koelkast om op te stijven
  • Strooi vlak voor het opdienen een laagje cacaopoeder en schilfers witte chocolade
Buon Apetito!

maandag 1 oktober 2012

Homemade Raïbi Jamila


Raïbi Jamila! wie kent hem nou niet in Marokko! Een lekkere Granaatappel yoghurt drank! we all grow up with in Morocco.

Op aanraden van mijn vriendin heb ik dit recept uitgeprobeerd en het was super lekker!

De zuurheid van de karnemelk varieert van de ene soort naar de andere, en de zoetheid van de grenadine siroop zal ook veranderen afhankelijk van het merk dat u gebruikt. Dus pas de hoeveelheden totdat je de juiste smaak.

Ken je "Raïbi Jamila" of niet, ik weet zeker dat je hem lekker zult vinden :)







Ingrediënten:

2 cups (500 ml) karnemelk
3 eetlepels grenadine siroop
2 eetlepels suiker
1 aardbeien of natuurlijke yoghurt (150 gram)
1/2  theelepel vanille extract
1 volle eetlepel melkpoeder (geen creamer)



  • Doe alle ingrediënten in de blender en mix dit tot een smooth drank en serveer het koud.
Enjoy!



donderdag 16 augustus 2012

Walnoot koekjes غْرِبِيَة

I'm back! Na een lange pauze van 3 maanden ben ik weer terug! Deze keer met Marokkaanse walnoot Ghribiya. 




Het recept:

100 gram walnoten
100 gram zachte roomboter
100 gram suiker
200 gram bloem
1 ei
1 theelepel bakpoeder

voor de versiering een halve walnoot

Verwarm de oven vóór op 180 graden

  • Beleg twee bakplaten met bakpapier
  • Roer de roomboter crèmig samen met de suiker
  • Maal de walnoten fijn in een foodprocessor.
  • Roer dat samen met het ei door de boter/suikercrème
  • Zeef de bloem samen met het bakpoeder en roer dat door de massa
  • Vermeng goed tot een samenhangend deeg
Vet je handen in met wat olie en maak balletjes ter grootte van een walnooten plaats ze op de bakblikken waarbij je zorgt dat ze niet te dicht tegen elkaaraan liggen.Versier elk bolletje met een halve walnoot.Zet de bakplaten ongeveer 12 minuten in de voorverwarmde oven 



De ghribiya moeten heel lichtbruin worden, zacht blijven van binnen en er iets gebarsten uitzien.Laat ze dan afkoelen op een rooster en eet ze pas als ze helemaal afgekoeld zijn.




Bron: Amber

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...