dinsdag 15 december 2015

Sinaasappelkoekjes

Niets leuker dan het zelf maken van deeg om leuke koekjes te bakken. In de winkel zijn ze volop te krijgen, maar zelf maken is erg leuk en zeker niet moeilijk.  Deze koekjes doen me denken aan Golden koekjes met sinaasappel smaak van bimo.  Je kent ze zeker niet, toch? Dat zijn koekjes die te koop zijn in Marokko, misschien zijn ze ook te verkrijgen in Nederland bij Marokkaanse winkels maar dat weet ik niet zeker. Anyway! Deze sinaasappelkoekjes halen jeugd herinneringen bij mij weer naar boven. Ik weet nog toen ik uit school kwam, de basisschool in Marokko, ging ik met mijn vriendinnetjes naar een snoepkraampje bij school om snoep te kopen. Veel zakgeld kreeg ik toen niet, hoor! Maar het was net genoeg om snoepjes of koekjes te kopen. Bimo koekjes kostten toen 10 eurocent (1 dirham ) per pakje, daar zaten 12 kleine koekjes in.. Dat is de glorie haha... Touwens 10 eurocent kreeg ik niet iedere dag hoor! Was ook blij met 2 eurocent voor 1 snoepje.. Wat was het leven simpel... genieten van de kleine dingen. Dat waren mooie tijden om aan terug te denken.

Even terug naar mijn zelfgebakken koekjes.Volgende keer als ik ze weer ga maken, snijd ik de schijfjes wat dunner.. ik wil dan uitproberen hoe ze smaken als ze nog knaperiger worden... zeker smullen!





Ingrediënten

250 gram bloem, gezeefd
150 gram roomboter
100 gram suiker + extra om erdoor te rollen
Snufjes misgaat
1 eidooier  + 1 extra eidooier 
1 sinaasappel rasp
Sap van een halve sinaasappel

  • In een beslagkom meng je alle ingrediënten door elkaar, met een pollepel of met de hand, tot een zachte deeg.
  • Maak er een worst van en wikkel deze in plasticfolie en leg hem minstens 2-3 uur in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de worst uit de koelkast
  • Smeer de worst in met een losgeklopte eidooier en rol deze door de suiker.
  • Snijd de rol in plakjes. Leg de schijfjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. 
Bak de koekjes 15-18 minuten goudbruin, laat ze even afkoelen in het bakplaat daarna op een rooster zetten.

 


Hier zijn de echte golden koekjes met sinaasappel smaak.. nom nom ik krijg er geen genoeg van.. Als een familielid of vriend naar Marokko gaat vraag ik altijd om spullen mee te nemen.. een daarvan is koekjes...


zaterdag 12 december 2015

Choco pindakoekjes

Niks is lekker dan een zelfgebakken koekjes. Voor de pinda's liefhebbers zijn deze heerlijke koekjes een aanrader.







Ingrediënten

175 gram boter
100 gram suiker
1 zakje vanillesuiker
1 eidooier
1 theelepel kaneelpoeder
200 gram bloem
200 gram ongezouten pinda's
1 theelepel bakpoeder
2 eetlepels cacao

  • Hak de pinda's grof.
  •  Roer de boter, de suiker, vanillesuiker en de eidooier door elkaar tot het een schuimig mengsel wordt.
  • Voeg een snufje zout, het kaneelpoeder, de bloem en 150 gram pinda', het bakpoeder en de cacao toe. 
  • Meng alles door elkaar. Maak er een worst van en rol deze door de resterende pinda's. 
  • Wikkel de worst in plasticfolie en leg hem minstens één uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Snijd de rol in plakjes. Leg de schijfjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. Leg de rest van de grof gehakte pinda boven op de koekjes. 
  • Bak de koekjes 21 minuten in de oven, even laten afkoelen in het bakplaat


dinsdag 1 december 2015

Speculaas koekjes

Over een paar dagen is het alweer Sinterklaas! Dat betekent heel veel snoepgoed, pepernoten, marsepein en speculaasjes! Maar het is natuurlijk veel leuker als je die speculaasjes samen met kids gaat maken. De kinderen vinden het hartstikke leuk een deeg kneden, uitrollen en figuurtjes uitsteken.




Ingrediënten

150 gram boter op kamertemperatuur
125 gram bruine basterdsuiker
10 gram speculaaskruiden
250 gram bloem
1/2 theelepel bakpoeder
4 el melk
100 gram amandelen schaafsels



  • Mix de suiker, bloem, bakpoderl en speculaaskruiden door elkaar in een kom. Doe dan de boter erbij en ‘prak’ deze er door met een vork of een spatel.
  •  Als je een rulle massa hebt, doe je één voor één de eetlepels melk erbij. Maak dan met je handen een bal deeg. Doe deze bal in een plastic zakje en leg hem in de koelkast voor ongeveer een halfuur tot een uur.

  • Verwarm de over voor op 160 graden en leg een bakpapier op een bakplaat.
  • Bestrooi je werkvlak met bloem. Breek een stuk van je bal deeg, maar daar weer een bal van en rol deze plat met een roller tot hij ongeveer 1cm dik is.. Steek er koekjes uit met leuke vormpjes, leg de koekjes op de bakplaat en strooi er wat gehakte amandelen over.
  • Bak ze in de oven voor ongeveer 15-20 minuten. Herhaal tot je deeg op is.

vrijdag 20 november 2015

Mickey mouse taart voor de jarige...

Een jaar vol puin en bouwlust, een jaar zonder orde en nachtrust, een jaar waarin flink werd geklust! Ja! Ik heb een jaar in de verbouwing gewoond, gezeten en gekookt.. Waar bleef John Williams van "help, mijn man is klusser"?! Soms zag ik het niet meer zitten. Een fulltime baan, 3 kinderen en nog een huis waar je geen rust kunt krijgen. Mijn thuis was stresspunt waar ik iedere dag naar terugkeerde. Na een jaar vol opbouw, aanbouw en verbouwing is het in november van dit jaar echt zover.. een ruimere woonkamer, een grote keuken en een mooie tuin. Me happy over het eindresultaat, met de rust.

Mijn babyboy is 1 jaar! Hiep hiep hoera. Hij is gek op Mickey mouse clubhuis. Het is dus een Mickey mouse taart geworden. Net als bij de eerste verjaardag van de tweeling. Alleen toen had ik de taarten besteld en deze heb ik zelf gemaakt. Het is mooier en lekkerder! snik snik.



Dit is mijn tweede fondant taart na de smurfen taart van ruim 2 jaar geleden. Hoewel ik dat wel met plezier doe voor mijn kids blijf ik het vermoeiend vinden om een fondant taart te maken. Eerlijk! Ik maak liever de verjaardagstaarten van de mijn kinderen dan weet ik tenminste wat erin zit. De zelfgemaakte taarten zijn lekkerder ener  zitten extraatjes in zoals noten, chocolade chunck of verse fruit...


Mijn Babyboys zijn 1 jaar geworden

Dit bericht heb ik heel lang geleden geschreven, in mei 2012, maar vergeten te publiceren. 

Mijn tweeling zijn 1 jaar geworden, Hiep Hiep Hoera!

Het eerst jaar was druk en vooral moeilijk voor mij maar moet niet vergeten dat ik heel veel leuke dingen heb meegemaakt. Ik heb mijn kids van een hulploos wezens die vooral slapen zien steeds meer leren..Volgen met de ogen, gericht grijpen met de handjes, kraaien, omrollen op de buik, een paar weken later ook weer terug, tijgeren, kruipen, tanden en kiezen krijgen, optrekken tot zitten en staan.. langs de tafel lopen.

Maar heb ook mogen meemaken hoe mijn twins van elkaar verschillen! qua uiterlijk als qua karakter . ieder heeft eigen karakter, eigen persoonlijkheid, eigen manier om zich uit te drukken.. heel apart is dat!

Speciaal voor deze leuke gelegenheid, Heb ik thema taarten mickey mouse besteld. De cupcakes heb ik zelf gemaakt.




 Love you my little boys



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...