woensdag 15 januari 2014

Fondant au chocolat

Fondant au chocolat of lava cake is een heerlijk chocolade cakje met een bizar vloeibare chocolade hart.  Hij is superlekker als tussendoortje of dessert! Als je deze aan je gasten zullen zij zeker bij je terugkomen.



Historie

De titel van de lava cake is bedacht door een Franse chef-kok die een kruising tussen een muffin en een chocolade cakeje voor een aantal hooggeëerde gasten aan het maken was. Hij haalde de cakes te vroeg uit de oven waardoor ze nog vloeibaar waren in de kern. Vervolgens had de chef geen tijd meer om  nieuwe cakes te bakken, dus moest hij improviseren en had snel een nieuwe naam voor zijn creaties verzonnen. De chef-kok noemde zijn ‘mislukte’ dessert chocolade lava cake, ook wel Moelleux, na het opdienen verslonden zijn gasten de lekkernij en wilde iedereen het recept hebben.




 Recept

113 gram boter
113 gram pure chocolade 70% cacao
75 gram suiker
2 eieren
40 gram bloem


In het midden

Stukjes chocolade

Verwarm de oven voor op 180 graden, beboter de porselein ovenschaaltjes en bestuif ze met cacaopoeder.
  • Smelt de pure chocolade met de boter, blijf roeren met een lepel.
  • Klop de eieren en suiker met een mixer totd een luchtig lichtgeel mengsel, ongeveer 5 minuten.
  •  Doe de chocolade roerend bij het ei-mengsel.
  • Spatel de bloem door het mengsel en verdeel over 4 ovenschaaltjes.
  • Doe stukjes chocolade in de ovenschaaltjes en duw ze in het midden met een satèprikker.
  • Bak ze voor 8-10 minuten. (De baktijd hangt ook af van je oven, hoe warm die is)
  • Het hart van de cakjes is erg vloeibaar (en dus ook erg heet!!!! ), wees voorzichtig met ze uit de vormpjes halen.
  • Gebruik een mes om de cake los te wrikken aan de zijkanten om hem vervolgens op kop op een serveerbord te zetten. 
Bestrooi de cakejes met poedersuiker en serveer ze warm met vanille ijs of fruit zoals aardbeien en frambozen.


Tips

  • Wanneer is de cakje goed gebakken? Als het cakje gerezen is en de bovenzijde droog is zijn ze meestal goed.
  • Je kunt de cakjes goed controleren door er een prikker of tandenstoker in te steken. Als de prikker voorzien is van een laagje vloeibare chocolade als je hem eruit haalt is de cake goed.

zondag 12 januari 2014

Gecondenseerde melk bars met kokos en walnoten

Een lazy cake voor een lazy zondag! Deze gecondeseerde melk bars zijn ideaal als een luxe snack voor bij de koffie... Hij is makkelijk te maken! Je hoeft maar de ingredieten in de bakvom te doen en te bakken.

Dit recept komt van een boek die ik een paar jaar geleden in Parijs heb gekocht, 30 recepten met gecondenceerde melk. Ik heb eerder een recept van dit boek uitgeprobeerd. De Carrot cake met gecondenseerde melk. Hij was ook zo een lekker cake.
De gecondeseerde melk bars moeten volgens het recept 35-40 minuten gebakken worden. Dat is te lang voor dit recept. Na 20 minuten bakken begon de cake donker te worden. Bij 30 minuten heb ik het uit de oven gehaald. De cake was al donker! zoals je op de foto kunt zien..
Als je dit recept wilt uitproberen dan raad ik je aan om het 20-25 minuten baken.

Ik heb veel complimenten over de cake gekregen.. Ik ben geen fan van kokos maar deze vond ik lekker. De smaak van kokos is niet overheersend! De combinatie van kokos, walnoten en gecondeseerde melk is gewoon lekker.



Recept

1 blik gezoet gecondenseerde melk
100 gram petit beurres biscuits
50 gram boter, gesmolten
150 gram pure of melkchocolade
70 gram gemalen kokos
150 gram walnoten, grof gehakt

Verwarm de oven voor op 180 graden. Beboter en bekleed een bakvorm 27x27 cm met bakpapier.

  • Maal de petit beurres tot poeder in een keukenmachine.
  • Meng de gesmolten boter erdoor.
  • Verdeel het mengsel over de bodem van de springvorm en druk aan.
  • Hak de chocolade is stukjes en verdeel over de koekjes laag.
  • Strooi de gemalen kokos erover.
  • Verdeel de gehakte walnoten over de kokos.
  • Verdeel de gezoete gecondenseerde melk er overheen.
  • Bak voor 20-25 minuten.
  • Laat de taart in de bakvorm afkoelen.
  • Betrooi de cake met poedersuiker.
  • Snij met scherpe mes in stukjes.




donderdag 9 januari 2014

Amandel appeltaart

De combinatie van appels en amandelen is erg lekker. Deze taart heb ik een keer gehad toen ik een keer op bezoek was bij familie, in België. Ik vond hem erg lekker smaken. 

De amandel appeltaart is erg makkelijk om te maken, in een hand omdraai is die klaar! Ik heb er een eigen twist aan gegeven door er oranjeblosemwater aan toe te voegen. Hij is gewoon jammie jammie! Als je geen oranjeblosemwater hebt kun je in plaats daarvan vanille extract gebruiken.. Wat ook lekker is! Maar mijn voorkeur gaan naar Mazhar of Oranjeblosemwater. Ga je deze maken?!



Recept

6 blaadjes bladerdeeg uitgerold tot 1 vel (of een kant en klare taartdeeg)
1 appels, geschild en in dunne plakjes gesneden
150 gram amandelmeel
75 gram zachte roomboter
100 gram suiker + 2 eetlepels
1 ei
1 theelepel kaneelpoeder
1 eetlepel oranjebloesemwater

Garnering

1 eetlepel jam
1 theelepel water

 
Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bedek een ingevette taartvorm met het vel bladerdeeg en prik er met een vork in.
  • Meng de amandelmeel en boter goed samen.
  • Voeg de ei, kaneelpoeder en oranjebloesemwater aan toe .
  • Verdeel het mengsel gelijkmatig over de bladerdeeg.
  • Verdeel de plakjes appel er over.
  • Bestrooi de appels met 2 eetlepels suiker
  • Bak voor 45 minuten.
  • Verwarm de jam  met 1 theelepel water. Bestrijk de nog warme appels met de jam.
  • Laat de cake in de taartvorm afkoelen.





zondag 5 januari 2014

Citroen Yoghurt botercake

Je hebt van die dagen dat alles mis gaat! Ik krijg bezoek en wilde iets lekkers maken voor bij de koffie! Citroen yoghurt botercake leek me heerlijk, Ik heb het recept lang geleden opgeslagen maar hij kwam nooit aan de beurt.
Mijn moeder zegt altijd tegen mij dat ik nooit iets voor het eerst moet maken als ik bezoek krijg. Jah! Ik vind het leuk om nieuwe recepten uit te proberen. Dus maar uitgeprobeerd... de cake is mislukt.
Dat was echt balen! Wat heb ik verkeerd gedaan? Waarom zakte de cake in na het bakken? En ja.. Het citroensap was niet op kamertemperatuur! Stupid.. Ik weet dat alle ingrediënten op kamertemperatuur moeten zijn, maar het is mij ontgaan om de citroen uit de koelkast te halen..
Dus geen plakje cake bij de koffie!

Ik dacht vandaag nogmaals de cake te maken! Ik zorgde ervoor dat alle ingrediënten op kamertemperatuur zijn.. Ik ben super blij dat de cake goed gelukt is! Als het niet zo was, ging ik stoppen met bakken en bloggen... hihi grapje!
Van je fouten leer je het meest, blijf doen wat je leuk vindt maar ook vooral waar je goed in bent.

De cake is trouwens lekker zacht en smeuïg.. Yummy yummy


Je ziet een barst in de cake. Dit komt omdat ik 3 citroenplakjes op het beslag heb gezet.. 2 zijn er verdwijnen in het beslag. Jammer!






Recept

175 gram roomboter, op kamertemperatuur
200 gram witte bastersuiker
3 grote eieren, op kamertemperatuur
245 zelfrijzend bakmeel, gezeefd
Citroensap van 1citroen, op kamertemperatuur
Citroenrasp van 1 of 2 citroenen
snufje zout
4 eetlepels volle yoghurt, op kamertemperatuur

Verwarm de oven voor op 175 graden, beboter en bekleed een bakvom met bakpapier.
  • Snijd de boter in kleine stukjes en mix de suiker en de boter glad met een mixer voor ongeveer 4 minuten.
  • Voeg 1 voor 1 de eieren toe en mix steeds goed door.
  •  Spatel voorzichtig de gezeefd bakmeel, in 3 porties, door het mengsel.
  •  Spatel de citroensap/rasp, yoghurt en snufje zout door het beslag.
  • Giet het beslag in de bakvorm en bak voor 43-45 minuten of tot een satéprikker er schoon uit komt. 
  • Versier het beslag met citroenschijfjes. Het is optioneel!
  • Laat de cake 10 minuten afkoelen in de bakvorm.
  • Stort de cake op een rooster en laat het verder afkoelen.



vrijdag 3 januari 2014

Mandarijn cake

Het is mandarijnen seizoen! Mandarijnen zijn populair en heerlijk tussendoortje! Ik ken niemand die ze niet lekker vind! Ik heb een paar mandarijnen thuis die op moeten en dacht aan iets lekkers er mee maken.. Een cake?! Ja, er bestaat een sinaasappelcake dus waarom geen mandarijn cake! Ging even snuffelen in mijn kookboeken.. niks gevonden! Internet is the best! Op internet heb ik een paar recepten gevonden en aangepast! et voilá.. het resultaat is een heerlijke smeuïge cake. Hij is ideaal als ontbijt of tussendoortje. Kinderen zijn er hier gek op!






Recept

100 gram zachte roomboter
110 gram suiker
2 eiren
150 gram zelfrijzend bloem
1 grote mandarijn, geschild en ontpit

Glazuur

125 gram poedersuiker
30-45 ml mandarijnsap

Verwarm de oven voor op 180 graden, beboter en bekleed een ronde bakvorm 18-19 cm met bakpapier.
  • Klop de boter met de suiker tot een romig mengsel
  • Doe de eieren een voor een bij. 
  • Snij de mandarijn  (geschil en ontpit) in vieren, en pureer deze met een mixer.
  • Voeg de mandarijn puree aan het mengsel
  • Voeg al mixende de bloem aan toe.
  •  Doe het mengsel in de bakvorm en bak voor 25 minuten of tot een satéprikker er schoon uitkomt.
  • Laat de cake afkoelen.
Maak het glazuur
  • Zeef de poedersuiker in een kom. Roer 50 ml mandarijnsap erdoorheen.
  • Voeg extra mandarijnsap toe als het glazuur te droog is. Is je glazuur te nat? Voeg dan extra poedersuiker toe. 
  • glaceer je afgekoelde cake en garneer met mandarijn. 




Bon appètit mes amis!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...