zondag 11 november 2012

Chocolade Donuts met Nutella ganache


Wist je dat de Donuts van de Nederlandse afkomst is?! 

We zullen het natuurlijk nooit echt zeker weten, maar er bestaat toch sterk bewijs dat de Amerikaanse donut afkomstig is van de Nederlandse oliebol (in Vlaanderen als smoutebol bekent). 

Vroeger werden in Amerika Donuts soms “olykoeken” genoemd. Die werden dus oorspronkelijk voorbereid door Nederlandse immigranten. Deze olykoeken, of fried cakes, of welke andere naam de Amerikanen deze gerechten gaven hadden oorspronkelijk geen gat in het midden. 

Hanson Gregory beweert dat hij circa 1847 de moderne donut uitvond. Vroeger toen men de deeg klonten bakten bleef het centrum van het deeg vaak nog rouw. Om dit probleem op te lossen verwijderde Hanson het centrum van de klont, zo dat er een gat in de olykoek kwam, en zo is de donut zoals we ze nu kennen ontstaan.


Ingrediënten:

2 3/4 cups bloem (355 gram)
1 cup (100 gram) cacaopoeder 
2 theelepels bakpoeder 
1/2 theelepel zout 
4 grote eieren 
1 1/2 cup (300 gram) suiker 
120 gram zure room 
3 eetlepels boter, gesmolten en afgekoeld 
olie om in te bakken

Nutella Ganache 

6 volle eetlepels Nutella, bijna 250 gram
100 ml volle room 

  • In een kom meng zure room, suiker eieren.
  • Doe de afgekoelde gesmolten boter bij. 
  • Zeef de bloem, cacaopoeder, zout en bakpoeder in een andere kom
  • Voeg de droge ingrediënten aan de natte ingrediënten toe
  • meng alles samen tot een samenhangend deeg. Het moet een beetje plakkerig en niet te droog zijn.
  •  Plaats het  gedurende 1 uur in de koelkast 
  • Verhit olie tot ongeveer 185 graden.  
  • Bestrooi het werkblad met een beetje bloem
  • rol het deeg uit tot ongeveer een 12 mm dik. 
  • Steek rondjes met een doorsnede van zo'n 65 mm uit, met een donut-uitsteker of gewoon met een glas. Steek het midden eruit, met een doorsnede van zo'n 2 cm.

Doe niet meer dan 3 Donuts tegelijk in de frituurpan.



  • bak voor ongeveer 1 1/2 minuten, draai de Donuts om en bak ze nog eens 30 seconden.
  • Haal de Donuts uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier



Nutella Ganach
  • verwarm de slagroom in een pannetje, breng het tot aan de kookpunt en
  • giet het over de Nutella en roer alles door elkaar tot een gladde Ganache
  • Dompel een zijde van de Donut in de Nutella Ganache

NB. het recept is voor ongeveer 30 Donuts

Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. I don't know any who doesn't like donuts!
    I LOVE donuts, and these are looking excellent
    These photos are mouth-watering

    BeantwoordenVerwijderen
  2. ik hou van je recepten ga zo door

    BeantwoordenVerwijderen
  3. gaat het om ongeklopte slagroom van de koeling? of alleen room?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het gaat hier om de ongeklopte slagroom. Je hebt ook van die ongeklopte slagroom die je buiten de koelkast kunt bewaren. Die koop je oa bij ah, Aldi..

    BeantwoordenVerwijderen

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...