Macarons zijn kleine ronde luchtige koekjes die aan elkaar geplakt zijn met een zachte vulling. Ze komen oorspronkelijk uit Frankrijk.
Een beetje geschiedenis!
In 1930 werden de eerste macarons geïntroduceerd in Parijs, door Pierre Desfontaines. Zijn eerste macarons bestonden uit twee kleine op amandel gebaseerde schuimpjes met een vulling van ganache.
Tegenwoordig zijn de macarons er in heel veel kleuren en smaken. De smaak wordt voor het grootste deel bepaald door de vulling. De drie meest voorkomende vullingen zijn botercréme, ganache of confiture. Je herkent ze aan de romige vulling (botercréme), de chocolade-achtige vulling (ganache) of fruitige gelei (confiture).
Ik heb een makkelijk recept uitgeprobeerd en die wil ik met jullie delen!
- verwarm de oven voor op 150 graden
- Gebruik een vetvrije en schone kom. Met een beetje citroen zorg je ervoor dat de kom vetvrij is.
- Klop de eiwitten samen met een snufje zout en bastersuiker in een grote kom met de mixer op middelhoge snelheid tot ze schuimen. Blijf mixen tot stijve en glanzende pieken. Dit kan oplopen tot ongeveer 8 minuten.
- voeg de kleurstof toe en mix 20 seconden.
- Zeef de poedersuiker en het amandelmeel 2 keer boven een kom en meng dit met een spatel.
- Vouw nu met een spatel het amandelmengsel voorzichtig door de eiwitmassa tot een mooi homogeen beslag. 30 tot 50 keer vouwen. Spatel niet te lang. Het uiteindelijke beslag is gelukt als het in een sliert van de spatel afglijdt, niet te vloeibaar en mooi glad is (een druppelend beslag is te vloeibaar).
- Zet een bakplaat met daarop een vel bakpapier klaar. Je kunt ook een speciale macarons bakmat gebruiken. Gebruik je een bakplaat met bakpapier, ‘plak’ dan het bakpapier vast op de bakplaat door op de bakplaat in alle vier de hoeken een beetje beslag te spuiten.
- Gebruik een wegwerpspuitzak of herbruikbare spuitzak met ronde tip en vul de spuitzak met het beslag. Zorg ervoor dat er geen lucht meer in de spuitzak zit.
- Spuit nu voorzichtig ronde schelpjes op het bakpapier
- Maak rondjes met een doorsnede van ongeveer 2 cm en hoogte van ongeveer 4 mm. Laat steeds wat ruimte tussen de schelpjes tijdens het spuiten en maak een even aantal schelpjes. 30-36 schelpjes.
- bak voor 20 minuten
- Laat de schelpjes goed afkoelen. Maak je favoriete vulling en vul 1 helfje met de vulling.
- Nu kun je de andere helft op de vullig plaatsen en is je macaron klaar...
Macarons zijn krokant van buiten en taai en zacht van binnen.. Ze zijn wel de volgende dag het lekkerste.
4 eiwit (140 gram)
70 gram bastersuiker
230 gram suikerpoeder
120 gram amandelpoeder
snufje zout
voedingskleurstof (optioneel)
Ganache vulling:
100 gram pure chocolade
30 ml room
- breng room aan de kook
- giet over stukjes chocolade, laat een minute staan dan door elkaar mengen.
Eet smakelijk!!
Was dit je eerste keer macarons maken? Ze zien er super uit! Ik wil het ook een keer gaan proberen, maar durf het niet zo goed aan :D
BeantwoordenVerwijderenDit was mijn tweede keer macarons maken.. Dit recept is echt makkelijk en je hoeft de macarons niet een half uur te laten drogen.. Het is wel de moeite waard om ze een keer uit te proberen!! Veel succes..
VerwijderenLeuk, ik ben ook aan het overwegen jouw recept uit te proberen.
BeantwoordenVerwijderenEen vraag; waar haal jij je voedingskleurstof vandaan? Winkel of gewoon op het internet?
Ik gebruik kleurstof van Wilton.. bij Jamin gehaald.
VerwijderenZiet er goed uit. Welke room gebruik je voor de ganache vulling ?
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik de ongeklopte slagroom.
Verwijderen