zondag 26 januari 2014

Vanille cake met Karamel vulling

Deze week is Dulce fresa 2 jaar geworden. Dat is een mooie gelegenheid om een taart te bakken! Vanille cake met karamel vulling..

Hoe is Dulce fresa in het leven geroepen?

Toen ik mijn tweeling heb gekregen, was ik het eerst jaar bij de kinderen thuis.. Ik kon niet veel doen zoals voorheen. Mijn hobby`s zoals reizen kon ik niet meer uitoefenen. Toen ben ik op zoek gegaan naar een nieuwe uitdaging.. iets doen waaruit ik energie haal en te gelijkertijd thuis bij mijn kids. Ik ben vaker gaan bakken, inspiratie opdoen dan een eigen draai aan een recept geven. Mijn beste vriendin had me toen op het idee gebracht om te gaan bloggen. ¨Je bent creatief, je hebt een goede smaak en je deelt altijd originele ideëen met ons, waarom ga je niet bloggen. Mensen inspireren!¨ zei ze. Ik vond het in eerste instantie een gek idee. Ik wist niet wat ik op een blog moest zetten. Waarover ik moest schrijven?... Na een paar keer een bezoek te hebben gebracht aan verschillende blogs, heb ik besloten om te gaan bloggen. Ik zag het als een uitdaging mijn interesses delen met anderen!

Na twee jaar bloggen vind ik het nog steeds leuk om te doen. Leuker en leuker! Ik heb geen spijt dat ik ooit ben begonnen met bloggen. Ieder keer zeg ik tegen mijn vriendin.. Het was jouw idee, hè! Ben mijn lieve vriendin Maryam dit super idee eeuwig dankbaar.

Het is zo mooi om dagelijks leuke en motiverende berichten te ontvangen van mijn volgers! Om het aantal bezoekers te zien groeien.. Bezoekers over de hele wereld.. wow! Ik hoop dat ik jullie heb kunnen inspireren en op ideëen brengen...

Genoeg gepraat vandaag. Hieronder vind je het recept van de birthday cake.




Recept

180 ml melk
3 grote eiwit, op kamertemperatuur
1½ theelepel vanille extract
260 gram bloem, gezeefd
200 gram suiker
3 theelepels bakpoeder
Snufje zout
113 gram boter,in stukjes op kamertemperatuur
120 ml slagroom, geklopt

Karamel vulling

30 gram boter
1 volle eetlepel donker bastersuiker
½ blik gecondenseerde melk

Ik heb zelf de dubbele hoevelheid ingrediëten gebruikt voor de karamel vulling. Zoals je op de foto kunt zien, er zit een dikke karamel laag tussen de cake. Het is helemaal niet nodig! Een dunne laag karameel is voeldoede.
Oh ja! De blik gecondenseerde melk is niet lang houdbaar als die eenmaal open is. Met de andere halve blik kun je een lekkere chocolade koekjes maken.

Witte chocolade ganache

200 gram witte chocolade
80 ml ongeklopte slagroom


Verwam de oven voor op 180 graden, vet 2 ronde bakvormen van 19 cm in en bekleed ze met bakpapier.
  •  Meng in een kom de eiwit, vanille extract en 60 ml melk.
  • Meng in een grote kom de gezeefde bloem, suiker, zout en bakpoeder door elkaar.
  • Voeg de stukjes boter en de 120 ml melk aan toe en mix met handmixer op een lage snelheid tot het goed gemengd is, Mix nog 1 minuut op een medium snelheid tot een gladde massa.
  • Doe het eiwit-melk mengsel er bij. 
  • Klop in een andere kom de slagroom met een mixer tot stijf pieken.
  • Spatel de geklopte slagroom door het beslag.
  • Verdeel het beslag gelijkmatig over 2 bakvormen
  • Bak voor 25-30 minuten of tot een tandstokker er schoon uit komt.
  • Laat de cakes 10 minuten op een rooster afkoelen. 
  • Haal de cakes uit de vorm en laat ze helemaal op een rooster afkoelen.
Karamel vulling maken
  • Smelt de boter in een pannetje, als dit helemaal gesmolten is voeg je de suiker toe. Roer dit snel door elkaar.
  • Voeg dan de gecondenseerde melk toe.
  • Roer met een garde tot het mengsel een egale kleur heeft.
  • Blijf roeren tot het mengsel begint te koken. Dan begint het pas wat dikker te worden.
  • Blijf constant roeren in de karamel tot deze dikker wordt.
  • Laat het even afkoelen.
Witte chocolade ganache maken.
  •  Hak de witte chocolade in kleine stukjes.
  • Verhit in een steelpannetje de slagroom tot net aan de kook,
  • Roer er beetje voor beetje de chocoladestukjes doorheen.
  • Je kunt het vuur uitzetten, de pan is warm genoeg om alles te laten smelten.
  • Laat de chocolade ganache afkoelen.
 Leg de cake op een rooster, besmeer het met afgekoeld karamel, Doe de andere cake erop.
  • Giet de chocolade ganache over de taart heen, vanuit het midden naar beneden laten lopen.





4 opmerkingen:

  1. Gefeliciteerd! Je blog is prachtig dus hopelijk ga je er nog lang mee door! :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt Eslem.. Jouw blog is ook heel mooi! Ik geniet ervan..

      Verwijderen
  2. Welk merk gecondenseerde melk gebruik je? Ik gebruik het bijna nooit, dus weet ik niet hoeveel er in zo'n blik zit :)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik Friesche Vlag.. Een blik is standaard 397 gram voor dit recept heb je een halve blik nodig.

      Verwijderen

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...