woensdag 6 januari 2016

Kalinti als snack


 
Kalinti of caliente is een soort platbrood gemaakt van kikkererwtenmeel. In het noorden van Marokko wordt deze als snack en als straatvoedsel gegeten. In stukjes of puntjes geserveerd en uit de hand gegeten. Om kalinti te bakken, heb je een ronde vorm van ongeveer 30 cm nodig of een ovenschotel. De bedoeling is in ieder geval dat je een platbrood bakt, dat aan de buitenkant knapperig is en een korstje heeft, maar dat van binnen smeuïg blijft. Lekker! De kinderen zijn er hier ook dol op.
  


Ingrediënten 

250 gram kikkererwtenmeel
1 ei
120 ml zonnebloemolie
1 theelepel zout
1,5 liter water

Garnering 

zout
komijnpoeder
chilipoeder

Verwarm de oven voor op 220°C graden.

  • Doe het kikkererwtenmeel samen met zout, zonnebloemolie en ei in een beslagkom. Maak een kuiltje in het midden en roer het water er beetje beetje doorheen. Je zult merken dat er snel klontjes in het beslag ontstaan, dus goed blijven roeren.
  • voeg al roerend het water beetje bij beetje toe. Je zult merken dat er snel klontjes in het beslag ontstaan, dus goed blijven roeren.. Vet een ovenschotel in met 1 el zonnebloeolie. 
  • Schenk het beslag uit in de vorm en manoeuvreer de bakvorm voorzichtig richting oven. Pas op, het beslag is heel dun en kan makkelijk over de rand van je vorm klotsen.
  •  Bak kalinti ongeveer 55 minuten op 220°C of tot de massa een vaste vorm heeft gekregen en zet de oven daarna op de grillstand zodat de bovenkant van kalinti een mooi bruin korstje krijgt, ongeveer 10 minuten. Neem de vorm uit de oven en bestrooi deze rijkelijk met versgemalen komijnpoeder en zout of chilipoeder .

 

Hieronder vind je een paar foto's van de enige echte kalinti uit het noorden van Marokko.





woensdag 30 december 2015

Oreo warme chocolademelk

Als het winter is, gaat er niets boven warme chocolademelk. Al dan niet met slagroom. Maar, je wilt ook weleens wat anders, toch? Ik ging eens een keer voor een chocolademelk gemaakt van cacaopoeder en oreo. Een toefje slagroom en als kers op de taart verkruimelde Oreo's. Enne het is Delicious...







Recept voor 2 bekers

Ingrediënten

240 ml melk
100 ml vloeibaar slagroom
2 theelepels cacapoeder
1 theelepel suiker
4 oreo koekjes, fijngemalen

Garnering

Slagroom
Oreo kruimel

  • Warm de melk en slagroom op in een klein pannetje.
  • Als de melk warm is, schep je de cacaopoeder en suiker door de melk en roer je dit goed door elkaar.
  • Maal de oreo koekjes fijn in een keukemachine.
  • Voeg deze aan de warme chocomelk
  • Giet de Oreo chocolademelk in een beker.
  • Maak het af met een toefje slagroom en oreo kruimel.



woensdag 23 december 2015

Churro pancakes

Ik ben niet echt een pannenkoeken lover! Maar toen ik deze combinatie van pannenkoeken en churros heb geproefd, was ik meteen verliefd geworden. Deze churro pancakes zijn luchtig en echt lekker... Voor mij is dit een begin om meerdere variaties uit te proberen.





Het recept voor 7-8 pancakes
Diameter 13-14 cm

Ingrediënten

160 gram bloem
1 theelepel bakpoeder
1 theelepel baksoda
Snufje zout
1 ei, los geklopt
300 ml karnemelk
30 ml gesmolten boter
50 gram suiker

Voor erover

60 ml gesmolten boter
5 eetlepels suiker
1 theelepel kaneelpoeder

Verwarm een koekenpan met een antiaanbaklaag op middelhoog vuur.

  • Doe de bloem, bakpoeder, baksoda en zout en een mengkom en meng dit goed door elkaar.
  • Meng de karnemelk en ei erdoor.
  • Doe gesmolten boter en suiker bij en mix tot een glad beslag. 
  • Smelt wat boter of olie in de koekenpan. 
  • Schep het beslag met een soeplepel (80 ml) in de pan. 
  • Bak de pancake tot er luchtbelletjes ontstaan aan de bovenkant en keer ze dan om. 
  • Bak alle porties tot het beslag op is. Voeg tussendoor nog wat boter of olie toe als dat nodig is.
  • Doe suiker op een bord en roer er kaneelpoeder door.
  • Besmeer de warme pancake aan een kant met gesmolten boter en leg deze in het suiker-kaneel mengsel. 


Ps.  
  • De diameter van de pancakes is ongeveer 13 cm. Wil je kleinere pancakes maken, neem dan een kleinere schep van ongeveer 60 ml. 
  • Ga je de pancakes meteen serveren dan moet je ze besmeren met gesmolten boter en garneren met suiker-kaneel mengsel. Wil je ze later serveren dan moet je deze fase overslaan. Warm ze in de magnetron op dan pas garneren met boter en suiker-kaneel mengsel.
Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op facebook of instagram.

zondag 20 december 2015

Nutella warme chocolademelk

Dit is een onwijs simpel recept, Maar toch moest ik dit gewoon wel met jullie delen. Er komen waarschijnlijk dit jaar flink wat koude dagen aan, wij hopen op een witte kerst, en dan is er niets zo fijn als op de bank wegkruipen met een dekentje. Een warm drankje erbij en een mooie film. Nu kun je natuurlijk wel gezond en verstandig een kop thee nemen elke keer. Maar soms moet je jezelf ook gewoon eventjes verwennen. En daarvoor is deze Nutella chocolademelk..

 




Recept voor een mok

Ingrediënten

240 ml melk
2 theelepels nutella
1 theelepels ongezoete cacaopoeder
Snufjes zout


  • Warm de melk op in een klein pannetje.
  • Als de melk warm is, schep je de nutella en cacaopoeder door de melk en roer je dit goed door elkaar.
  • Giet de chocolademelk in een beker.
  • Maak het af met een toefje slagroom.




Trouwens, wat vind je mijn ouderwets emaille beker en theepotje? Ik was meteen verkocht toen ik ze op de markt heb gezien in Marokko. 
Ik ben er zo verliefd op geworden. Wat blijkt er nu! De emaille servies is weer helemaal hip!

Ga jij dit recept maken? Laat me vooral weten hoe het was! Deel je resultaten op facebook of instagram.

dinsdag 15 december 2015

Sinaasappelkoekjes

Niets leuker dan het zelf maken van deeg om leuke koekjes te bakken. In de winkel zijn ze volop te krijgen, maar zelf maken is erg leuk en zeker niet moeilijk.  Deze koekjes doen me denken aan Golden koekjes met sinaasappel smaak van bimo.  Je kent ze zeker niet, toch? Dat zijn koekjes die te koop zijn in Marokko, misschien zijn ze ook te verkrijgen in Nederland bij Marokkaanse winkels maar dat weet ik niet zeker. Anyway! Deze sinaasappelkoekjes halen jeugd herinneringen bij mij weer naar boven. Ik weet nog toen ik uit school kwam, de basisschool in Marokko, ging ik met mijn vriendinnetjes naar een snoepkraampje bij school om snoep te kopen. Veel zakgeld kreeg ik toen niet, hoor! Maar het was net genoeg om snoepjes of koekjes te kopen. Bimo koekjes kostten toen 10 eurocent (1 dirham ) per pakje, daar zaten 12 kleine koekjes in.. Dat is de glorie haha... Touwens 10 eurocent kreeg ik niet iedere dag hoor! Was ook blij met 2 eurocent voor 1 snoepje.. Wat was het leven simpel... genieten van de kleine dingen. Dat waren mooie tijden om aan terug te denken.

Even terug naar mijn zelfgebakken koekjes.Volgende keer als ik ze weer ga maken, snijd ik de schijfjes wat dunner.. ik wil dan uitproberen hoe ze smaken als ze nog knaperiger worden... zeker smullen!





Ingrediënten

250 gram bloem, gezeefd
150 gram roomboter
100 gram suiker + extra om erdoor te rollen
Snufjes misgaat
1 eidooier  + 1 extra eidooier 
1 sinaasappel rasp
Sap van een halve sinaasappel

  • In een beslagkom meng je alle ingrediënten door elkaar, met een pollepel of met de hand, tot een zachte deeg.
  • Maak er een worst van en wikkel deze in plasticfolie en leg hem minstens 2-3 uur in de koelkast.

  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Haal de worst uit de koelkast
  • Smeer de worst in met een losgeklopte eidooier en rol deze door de suiker.
  • Snijd de rol in plakjes. Leg de schijfjes op een bakplaat die bekleed is met bakpapier. 
Bak de koekjes 15-18 minuten goudbruin, laat ze even afkoelen in het bakplaat daarna op een rooster zetten.

 


Hier zijn de echte golden koekjes met sinaasappel smaak.. nom nom ik krijg er geen genoeg van.. Als een familielid of vriend naar Marokko gaat vraag ik altijd om spullen mee te nemen.. een daarvan is koekjes...


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...