donderdag 12 september 2013

Bizcocho Tetouani بشكطو تطوانى

Bizcocho of Bechkitto is een typisch spongecake uit Tétouan, een stad in het noorden van Marokko. Deze cake wordt speciaal gemaakt voor feestjes en bruiloften. Daar is geen feestje of bruiloft zonder Bichkitto voor bij de muntthee.

In Tétouan werd Bechkitto voorbereid en gebakken in de "Ferran" buurtoven, een publieke houtoven waar buurtbewoners en -bakkers hun spullen laten bakken. Dit komt omdat er een groot hoeveelheid beslag in een keer wordt gemaakt en meteen wordt gebakken. Bizcocho werd meestal eind van de middag gemaakt en gebakken omdat de houtoven dan minder heet/warm is, aangezien de cake op een lage temperatuur moet gebakken worden.

De eieren en de suiker werden met de hand luchtig geklopt tot het mengsel licht goudgeel werd! Een zware klus voor de koekjesvrouw, de vrouw die koekjes maakt voor feesten en bruiloften! Wanneer het beslag klaar was, werd meteen in ronde bakvormen gegoten en hup meteen in de oven geschoven. De man die bij de publieke houtoven werkt "Tarrah del Ferran" weet precies wanneer de cake gaar is en uit de houtoven moet.


Tegenwoordig kun je de cake bestellen bij de bakker. Er zijn een paar bakkers in de stad "Tétouan" die lekkere Bechkitto kunnen maken. Deze spongecake wordt bijna nooit zelfgemaakt. Als iemand zin krijgt in een stukje Bechkitto, bestelt hij die bij de bakker.

Voor de lovers van deze spongecake heb ik een authentieke Bechkitto recept! Een lekker sponzig cake voor bij een glaasje muntthee of warme melk. Het recept

7 medium eieren
400 gram suiker
1 citroenschil
1 theelepel bakpoeder
200 gram patentbloem

Verwarm de oven voor op 170 graden, beboter en bekleed een ronde bakvorm 23 cm met bakpapier

 • Doe de eieren en de suiker in de mengkom van de elektrische mixer. Klop met de elektrische garde tot het mengsel licht goudgeel is en zo dik is dat het een lint aan de garde vormt. Dit duurt ongeveer 10 minuten.
 • Doe citroenschil bij en mix.
 • Doe de gezeefde bloem en bakpoeder beetje bij beetje bij. Zorg dat het mengsel zo luchtig mogelijk blijft.
 • Giet het mengsel in bakvorm.
 • Bak voor 40-45 minuten, of tot een in het midden ingestoken satéstokje er schoon uitkomt.
 • Laat even afkoelen
 • Haal voorzichtig de cake van de bakvorm. Pel er het papier af en laat de cake helemaal afkoelen.
 • Snijd de cake voorzichtig met een scherpe mes in kleine ruiten. De cake eerst horizontaal snijden, en dan diagonaal.

 •  
   

  Bessaha! eet smakkelijk!

  Geen opmerkingen:

  Een reactie posten

  Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

  Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...