vrijdag 5 februari 2016

Cinnamon rolls

Ik zag elke dag wel 100en foto's van cinnamon rolls voorbij komen op Facebook en foodblogs. Dat ik vermoed dat ze heel lekker zijn.. Deze week was het tijd om deze heerlijke broodjes uit te proberen. Het zijn wel het proberen waard! Op de foto zien de zoete broodjes ietsjes bruin, het komt omdat ik ze de volgende ochtend in de oven heb opgewarmd.
 




De geur van zoete kaneelbroodjes uit de oven... Vers en warm eet je je vingers erbij op! Jammie! Ik heb ergens gelezen dat je de cinnamon rolls 1 nacht in de koelkast kunt laten rijzen en de volgende ochtend afbakken voor ontbijt of brunch. Dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. Maar het klinkt super... Is er iets beters te bedenken voor een perfecte zondagmorgen?

De cinnamon rolls zijn vers het aller lekkerste. Na een dagje worden deze al iets ouder. Piep ze voor het serveren nog even kort op 1 minuut in de magnetron en ze zijn weer warm en kleverig en (bijna) als vers! De cinnamon rolls zijn ook lekker zonder vanille glazuur.

Ingrediënten

Het deeg

240 ml volle melk
70 gram roomboter
2,5 theelepel droge gist
510 gram bloem
65 gram suiker
1 theelepel zout
1 ei

Kaneelvulling

113 gram gesmolten boter
100 gram suiker
110 gram bruin basterdsuiker
 2 eetlepels kaneelpoeder

Vanille glazuur

130 gram poedersuiker 
2 theelepels gesmolten boter
2-3 eetlepels volle melk
1/2 theelepel vanille extract

  • Verwarm de melk en boter 2 minuten in de magnetron op 900 watt.
  • Voeg suiker toe. Roeren totdat het geheel is vermengd.
  •  Doe deze in een beslagkom en strooi gist er over en laat deze 2 minuten rusten.
  •  Roer voorzichtig  totdat het geheel is vermengd.
  • Voeg 380 gram bloem, ei en zout toe aan het melkmengsel en meng alles goed door elkaar. 
  •  Voeg nu de resterend bloem toe totdat het beslag/deeg glad en zacht maar niet kleverig is. 
  • Strooi een beetje bloem op het aanrecht en kneed daar het deeg 15 minuten met de hand (8 minuten met de deeghaak in een staande mixer) 
  • Leg het deeg in een ingevette beslagkom en dek af met een vochtige doek of huishoudfolie. Laat het op een warme plek 2 en half uur rijzen.

  • Rol het deeg uit tot een lange rechthoekige lap van ongeveer 60 x 35 cm (als je werkvlak klein is kun je het deeg ook in twee helften verdelen en twee rollen maken).
  • besmeer deze met gesmolten boter en verspreid de suikers en kaneel gelijkmatig over het deeg.

  • Rol de lap stevig op vanaf de kortste kant van 35 cm, zodat je uiteindelijk een rol hebt van 60 cm lengte. Snijdt de rol nu in 16 plakjes van ongeveer 2,5 cm en plaats ze in een rechthoekige bakvorm.

  • Bedek losjes met plastic folie (eventueel) en laat de broodjes nu nogmaals 30 minuten rijzen.
  • Bak in een tot 190 graden voorverwarmde oven ongeveer 15-17 minuten.
  • Meng ondertussen de poedersuiker en vanille-extract, gesmolten boter en melk in een klein kommetje totdat een glazuur ontstaat en zet weg. 
  • Giet het glazuur lichtjes over de rolletjes en serveer ze warm.




PS. In mijn rechthoekige bakvoem pastte 12 cinnamon rolls, Er blijven 4 stuks over. Die heb ik apart in een cakevorm gebakken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...