donderdag 3 maart 2016

Marokkaanse Baklava cinnamon rolls



Ken jij baklava? Ja zeker wel.. wie kent ze nou niet. Er zijn vele soorten baklava met verschillende vullingen. Zoals de notenmix baklava en chocolade hazelnoten baklava die ik eerder op mijn blogspot heb geplaatst.

De typische Marokkaanse baklava bestaat uit bladerdeeg met een vulling van geroosterde amandelen, kaneel en vleugje bloesemwater. Een paar weken terug heb ik voor het eerst de cinnamon rolls gemaakt.
Die waren goed gelukt en vond ze hartstikke lekker. Toen kwam ik op dit waanzinnig idee! Cinnamon rolls met een Marokkaanse twist. Waarom niet! Ik dook meteen de keuken in om mijn idee te realiseren. Ik had alle ingredienten thuis die ik nodig zal hebben. Gelukkig maar anders ging mijn inspiratie weg.

Et voilà! Een nieuwe smaak is geboren.. Welkom baklava rolls :) De zijn in een woord te beschrijven: VERRUKKELIJK! Ze zijn heerlijk rijk van smaak met amandelen, een vleugje kaneel en geparfumeerd met Mazhar, oranje bloesemwater. Wow echt lekker vooral als ze net uit de oven komen. Baklava rolls zijn de beste!


Recept voor 12 baklava rolls

Ingrediënten

570 - 600 gram bloem
1 pakje droge gisteren,  7 gram
240 ml melk
75 gram ongezouten roomboter
65 gram suiker
1/2 theelepel zout
3 grote eieren

De vulling

50 gram roomboter, gesmolten
160 gram licht basterdsuiker
80 gram amandelen, geroosterd en gemalen
1 eetlepel kaneelpoeder
2 eetlepels mazhar/oranjebloesem water

 Siroop

500 gram honing
1 eetlepel oranjeblossem water




Meng 290 bloem en droge gist en een beslag kom.

  • In steelpan melk, suiker, zout en boter tot handwarm verwarmen (maximaal 50 graden) tot de boter bijna gesmolten is.
  • Giet roerend met een vork het melk mengsel over de droge ingrediënten en roer tot het een zachte, "sticky" plakkerige massa wordt.

Ik heb geen staandmixer! Als je een staandmixer gebruikt meng het geheel op een lage stand.
  • Voeg de eieren 1 voor 1 toe.
  • Doe de resterende bloem 275 gram bij en kneed het deeg 8 minuten, 3 minuten met staandmixer op hoge stand, tot een zacht en elastisch deeg. Niet te plakkerig.
Mocht het deeg nu nog heel plakkerig zijn, kun je een beetje extra bloem toevoegen.
  • Leg het deeg dan in een met olie ingevette kom. Bedek deze met plasticfolie en zet 1,5 tot 2 uur op een warme plaats tot het mooi gerezen is.
  •  Druk voorzichtig het gerezen deeg een beetje plat en laat deze 10 minuten rusten.
Maak ondertussen de vulling.

Smelt de boter en zet deze apart. In een kom meng jij de geroosterde en fijngemalen amandeleen, kaneel, oranjebloesemwater en licht bruine basterdsuiker door elkaar.

Bestrooi je werkblad en roller met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  • besmeer deze met gesmolten boter en verdeel de vulling gelijkmatig over de lap deeg. Rol de lap deeg op over de lange zijde.
  •  Snij de rol deeg in 12 gelijke stukken. Verwijder eventueel een klein stukje van de zijkanten van de rol voor rechte plakken
  • Plaats de baklava rolls in de bakvorm. Niet te dicht bij elkaar.
Als je bakvorm te klein is voor 12 rolls plaats de overgebleven rolls in een ander kleine bakvorm.
  • Bedek de bakvorm losjes met platicfolie en zet deze nog een keer in een warme plaats tot het mooi gerezen is. Ongeveer 1 uur.
  • Bak in 25-30 minuten op 190 graden gaar en goudbruin.
  • Warm de honing en oranjebloesem water in een steelpan op. Ongeveer 5 minuten tot de honing vloeibaar is. Giet deze meteen over de baklava rolls.
Garneer de rolls met geroosterde amandelschaafsel.
  • Serveer de cinnamon rolls terwijl ze nog warm zijn, dan zijn ze het lekkerst.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...