vrijdag 25 oktober 2013

Chocolade en hazelnoot Baklava

Baklava is een lekkernij van Turkse oorsprong. Er zijn allerlei combinatie. Deze heb ik gemaakt met chocolade en hazelnoot! Een heerlijk combo! Baklava wordt als dessert gegeten en ook op speciale dagen zoals tijdens Ramadan en suikerfeest.


Siroop

240 ml water
200 gram suiker
honing
¼ lepel cardamon, poeder
2 eetlepels citroensap
1 eetlepel oranjebloessemwater

Baklava

500 gram dunne filodeeg
200 gram gepelde hazelnoot, geroosterd
150 gram pure chocolade
2 theelepels kaneelpoeder
150 gram boter, gesmolten

Verwarm de oven voor op 160 °C. Gebruik een bakvorm van ongeveer 20 x 30 cm.
 
Maak eerst het siroop
  • Doe water, suiker, honing en cardamon in een steelpan.
  • Kook deze (af en toe roeren) voor 20 minuten op een mediun vuurtje.
  • als de siroop klaar is van het vuur nemen en het citroenap en oranjebloessem water toevoegen.
  • Giet de siroop in een kom en laat het afkoelen.
Zo maak je Baklava
  • Hak de chocolade en gerosterde hazelnoten fijn.
  • Voeg kaneelpeder toe meng alles door elkaar.
  • Smelt de boter.
  • Beleg de ingevette bakvorm met 8 lagen filodeeg, bestrijk elke laag (of elke 2 lagen) met gesmolten boter.
  • Bestrooi met de hazelnoot-chocolade mengsel en leg hierop 5 lagen met boter bestreken filodeegvellen.
  • Bestrooi weer met een laagje hazelnoot-chocolade mengsel en leg hierop weer 8 lagen met boter bestreken filodeegvellen.
  • Snijd de baklava in de bakvorm in vierkantjes en besprenkel met ruim boter.
  • Bak de baklava circa 35 minuten in de voorverwarmde oven.
  • Zodra Baklawa uit de oven komt de afgekoelde siroop eroverr gieten en het geheel af laten koelen.
 Eet smaklijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Bedankt voor je bericht... Hoop je snel terug te zien!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...